sobota, 22 czerwca 2013

Żółciutka paella wegatariańska z fasolą i białym winem

W ramach dzisiejszej inspiracji stworzyłam piękną żółtą paellę z fasolą, kukurydzą i białym winem. Jest to wersja wegetariańska, z uwagi na moją mamę - wegetariankę :) Bardzo sycąca i zdrowa. Polecam.

Potrzebne składniki: (danie na 4+ osób)
- 240g ryżu (ja użyłam ryżu do suhi, taki akurat miałam, ale najlepszy byłby ryż bomba)
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 duża cebula
- 100ml białego wina
- dwie łyżeczki czerwonej słodkiej papryki (przyprawa)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki carry
- pół litra wywaru z warzyw (ja użyłam wywaru z warzyw w proszku bio)
- 5 ząbków czosnku
- odrobina oliwy z oliwek
- mała puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli

Sposób przygotowania:
Najpierw kroimy paprykę i cebulę.Następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię, podpiekamy 3 min mieszając.
Dodajemy przyprawy: paprykę, carry i kurkumę. Dodajemy białego wina i czekamy do odparowaniu nadmiaru wody. Następnie wrzucamy fasolę, kukurydzę (bez zalewy) i surowy ryż. Podpiekamy chwilę dokładnie mieszając.
Zalewamy wywarem z warzyw.
Teraz długo gotujemy aż woda wyparuje prawie całkowicie.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz